Състоянието на икономиката ще забави ръста на ИТ индустрията

  
Слабостите в икономиката на САЩ ще отнемат част от растежа на глобалната технологична индустрия през 2008 година, когато анализаторите очакват потребителите из целия свят да започнат да харчат по-малко за технологии.

Все пак картината не е толкова черна, според проучване на IDC, данни от което са изнесени в news.yahoo.com. Фирмата за анализи  предвижда, че световният ИТ пазар ще нарасне между 5,5% и 6% през 2008. В САЩ се очаква пазарът да нарасне между 3% и 4%. Този ръст е по-нисък от тазгодишните 6.9% за световния пазар и 6.6% за пазара в Щатите.

Само преди няколко месеца очакванията на анализаторската фирма за технологичния пазар в САЩ бяха за ръст от 5.5% през следващата година. Компанията понижи очакванията си на 3%-4%, тъй като ипотечната криза в страната се засили, а повишаването на цените на петрола засилват възможността за рецесия през следващата година, обясняват от IDC.

Оценките на други фирми за анализи се различават от предвижданията на IDC, но и те очакват забавяне на глобалния и на американския ИТ пазари. Според Gartner, ръстът в САЩ през 2008 ще бъде 5.7%, а през тази година е 6.1%. Глобалният пазар ще нарасне с 5% през следващата година, докато растежът му през тази е 8%.

Макар и Forrester Research все още да не са напълно готови със своите предвиждания, то предварителните им очаквания са за ръст на американския пазар от 4.6% през 2008 – при 5.4% през тази година.

Общо, приходите на глобалния ИТ пазар за тази година възлизат на $3 трилиона. Освен това слабите спадове в растежа на пазара не винаги водят до сътресения в икономиката. Вместо това, технологичните инвестиции имат тенденцията да отразяват макроикономическите условия.

Коментар