Топ 5 при лаптопите с 18% спад през октомври

Продажбите на лаптопи от водещите 5 доставчика са намалели с 18% през октомври спрямо септември

Продажбите на лаптопи от водещите 5 доставчика са намалели с 18% през октомври спрямо септември, сочи анализ на Digitimes Research

Лоши новини идват от производителите на лаптопи. Въпреки стремежа за разнообразяване на продуктовата гама с нови модели, като цяло клиентите не показват заинтересованост.

По данни на DigiTimes Research, обемът на продажбите на 5-те водещи маркови доставчици е намалял общо с 18% през октомври, в сравнение с предходния месец. Нещо повече, Топ 3 на ODM производителите, вкл. Inventec, Quanta и Pegatron Technology, бележи спад от 14% на месечна база.

Лошите новини обаче не се отнасят абсолютно за всички играчи. Asus е единственият бранд с ръст на продажбите през октомври в размер на 30%. Компанията пусна някои нови модели, които привлякоха вниманието на потребителите.

Продажбите на HP възлизат на 2 милиона броя през октомври, докато в предходния месец компанията от Пало Алто продаде 3,5 милиона лаптопа, благодарение на сделки в сектора на образованието. При Acer анализаторите наблюдават 10% спад през октомври до 1,5 милиона броя.

Проучването не хвърля ясна светлина върху позицията на Dell. Производителят от Тексас завърши процеса на преобразуването си от публична в частна компания на 29 октомври, като даде индикации, че ще обнови линията си от лаптопи в опит да увеличи продажбите.

Lenovo пусна през октомври Androidbook, но DigiTimes Research не е оптимист за този тип компютър и очаква в началото слаби продажби.

Коментар