ФБР дава $100 000 за „главата” на хакер

Федералното бюро за разследване добави пет нови лица към списъка си от най-издирвани хакери, известен като „Cyber Most Wanted”. Двама от тях, пакистанци, са участвали в атаки срещу телеком оператори, като са причинили щети за повече от 50 милиона долара в периода 2008-2012 г., в резултат на хакване на бизнес телефонни централи.

ФБР разчита на обществеността да помогне за залавяне на кибер престъпниците

ФБР разчита на обществеността да помогне за залавяне на кибер престъпниците

В списъка е добавен и руснакът Алексей Белан, който е поразил мрежите на три американски компании с цел кражба на информация. Четвъртото попълнение е сириец, участвал в престъпната схема „Operation Ghost Click”, която е засегнала половин милион души в САЩ. Петият нов хакер в списъка, Карло Перез Мелара, е разпространявал спайуер чрез мошенически уеб сайт под предлог, че предлага решение за „хващане” в изневяра.

ФБР разчита на обществеността да помогне за залавяне на кибер престъпниците. Както в гангстерските времена, така и в кибер ерата специалните служби дават солидна парична награда на този, който им предостави информация за издирваните – възнагражденията достигат 100 000 долара.

Кибер престъпниците нанасят значителни загуби на отделни лица и на икономиката като цяло. Освен това те представляват заплаха за националната сигурност, посочват от ФБР.

Коментар