Visa Европа учредява нов изпълнителен комитет в България

Новосформираният Изпълнителен комитет и форум на банките-членове на Visa Европа в България ще бъде учреден като служебна съвещателна група, която ще консултира по въпроси, свързани с програмите, политиката и дейността на организацията у нас.
Visa България ще включва лица, избрани от главните банки-членове, осъществяващи дейност в България, и представители на Visa Европа, съобщиха от организацията, в която участват 4500 европейски банки.
“Осъзнаваме значимостта на българския пазар и интереса на банките-членове към продуктите и услугите, предлагани от Visa. Ще подкрепим нашите банки-членове в България в дейността им за популяризиране на продуктите на Visa на местния пазар, като им предоставим маркетингово ноу-хау и информация за най-новите маркетингови техники”, заяви Никос Кабанопулос, регионален директор за Гърция, Кипър и България във Visa Европа.
Приоритет на Изпълнителния комитет ще бъде развитието на търговската дейност на Visa Европа в България, включително плановете и стратегиите за  разширяване на бизнеса на банките-членове в страната.
В допълнение,  комитетът ще съветва ръководството на Visa Европа по въпроси, оказващи влияние или имащи отношение към дейността на Visa в България, или по проблеми, свързани с регулаторната рамка.
Комитетът ще предостави възможност на българските си членове да повдигат всякакви въпроси и ще предлага варианти за решаването им, както и за усъвършенстването на съответните процеси. Не се предвижда Изпълнителният комитет да разисква въпроси, свързани с конкуренцията или със специфични за отделните банки-членове области.
“Изпълнителният комитет ще обедини усилията на членовете на Visa Европа с цел по-нататъшно развитие на безналичните плащания в България посредством обучение и мотивация както на потребителите, така и на търговците. Безналичните плащания са сигурен и удобен начин на разплащане, който има положителен ефект върху живота на българите и националната икономика, като осигурява по-голяма прозрачност, ликвидност и стабилитет”, добави Никос Кабанопулос.
Изпълнителният комитет ще избере с тайно гласуване свой председател, който ще бъде лице от висшето ръководство на една от българските банки-членове на Visa Европа. Мандатът на председателя ще е двугодишен.
В Европа има почти 321 милиона дебитни, кредитни и търговски карти Visa. В периода септември 2005 г. – септември 2006 г. тези карти са използвани за покупки и теглене на пари в брой на стойност над 1,2 трилиона евро. Днес на всеки 9 евро, похарчени в Европа, 1 е похарчено посредством карта Visa, уточниха от организацията.
Основана през юли 2004 г., Visa Европа е членска организация, собственост на и функционираща чрез своите 4500 европейски банки членове. През октомври тази година Visa Европа стана независима от новото, опериращо в глобален мащаб дружество Visa Inc., придобивайки изключителен, неотменим и постоянен лиценз за Европа.

Коментар