Искат от ISP-тата да блокират P2P трафика

Организацията IFPI (International Federation of the Phonographic Industry), представяща музикалната индустрия, изпрати писмо до Европейския парламент, в което настоява интернет доставчиците да блокират мрежите за споделяне на файлове (P2P).
Всички ISP-та да внедрят филтри на съдържание за аудиофайловете и да блокират протоколи, които използват пиратски ресурси като Allofmp3 и Pirate Bay, искат от IFPI.
В момента Европейският парламент разглежда законопроект, който задължава доставчиците на интернет да използват специални филтри за борба с нарушенията на авторското право. Според IFPI, въвеждането на технологията за филтриране няма да затрудни особено ISP-тата, но у тях липсва желание да предприемат доброволно подобна мярка.
Предложението на IFPI беше остро критикувано от правозащитни организации. Така например, гражданската група за защита на правата в дигиталния свят EFF обяви, че идеята на IFPI може да създаде благоприятна почва за многобройни злоупотреби с правилата. Автоматичните филтри могат сериозно да затруднят достъпа до съдържание за нуждите на образованието и изследванията, предупреждават от EFF.
Правозащитниците виждат в новите правила и опасност от отслабване на защитата на анонимността на потребителите. В допълнение, от EFF смятат, че филтрите няма да бъдат достатъчно ефективни, тъй като мрежите за файлов обмен ще се ориентират към кодиране на комуникациите.

Коментар