Японска батерия ще издържа 10 години работа

Японският гигант Toshiba е на път да счупи рекорди при презареждащите се батерии. Компанията обещава продукт, който ще издържа 10 години работа или 5000 цикъла на презареждане.
Нещо повече, батерията ще се зарежда до 90% само за пет минути, твърдят от технологичната фирма. Чак след първите 3000 цикъла на презареждане, капацитетът на батерията ще намалее с около 10%.
Toshiba планира да започне производството на своята SCiB (Super Charge ion Battery) батерия през март следващата година. За 8 години компанията очаква да продаде 1000 милиарда батерии.
Всяка клетка на батерията има капацитет 4,2 амперчаса, генерира напрежение 2,4 волта и тежи 150 грама. Една батерия ще обединява 10 клетки, за да осигури напрежение от 24 волта при размери 100x300x45 мм.
Сред другите достойнства на продукта е издръжливостта на високи температури. Батерията е проектирана така, че да е защитена от вътрешни прегрявания и съответно – от запалване. Японците твърдят, че практически е невъзможно батерията да се запали.
Toshiba очаква нейният продукт да намери приложения в най-различни устройства и машини – от мобилните телефони до електрокари и хибридни автомобили.

Коментар