Sharp преследва съдебно Samsung и в родината му – Южна Корея

Японската компания Sharp повдигна дело срещу Samsung в нейната родина – Южна Корея, обвинявайки я в нарушение на патенти за дисплеите с течни кристали. Sharp изисква обезщетения за нанесени вреди и запор на производството и продажбите на Samsung, съобщи siliconvalley.com.

Искът, внесен в съда в Сеул, е продължение на патентната битка между два от най-големите производители на LCD дисплеи, която започна в САЩ. Японският производител на електроника обвинява Samsung в нарушаване на три LCD патента, свързани с технология, която осигурява яркост на картината, бърз отговор и широк ъгъл на виждане.

Говорител на Samsung заяви в Сеул, че компанията ще разреши това дело по агресивен начин. През август японският гигант от Осака повдигна подобно дело срещу Samsung в Тексас, САЩ. В него Sharp обвинява своя конкурент в нарушаване на пет патента за LCD, използвани в телевизори, компютърни монитори и клетъчни телефони.

Sharp иска обезщетение, забрана на продуктите, нарушаващи патентите, и съдебен процес с жури. Говорител на компанията заявява, че до делото се е стигнало, след като преговорите между двете компании за договор за лиценз са се провалили. Sharp все още се надява да се стигне до лицензионна сделка.

В момента телевизорите с плоски екрани са сред най-продаваните продукти от потребителската електроника и се смята, че ще бъдат ключов фактор за производителите на електроника и през следващите години.

Коментар