Нова услуга оценява имотите автоматично, без брокер

Сайтът imoten.com стартира безплатна услуга за оценка на имот, без да е необходима консултация с брокери и експерти. Оценката на конкретен имот се прави на базата на статистика през годините и актуални настоящи цени на подобни имоти, съобщиха за медиите от imoten.com.

В процеса на оценка участват и всички основни параметри за един имот: местоположение, изложение, етаж, екстри, квадратура, тип строителство, етапи и други. Взети заедно, всички тези параметри се обработват по формули, които са вътрешни разработки на imoten.com.

В момента услугата е пусната в бета версия, като точността на оценката за някои райони и видове имоти е +/-5%, твърдят от сайта. Базата с данни се попълва непрекъснато, като тенденцията е да обхване в най-кратък период цялата страна.

Тест на онлайн услугата показа, че тя работи изключително бързо, а самото въвеждане на данните не би затруднило по никакъв начин потребителя.

Предстои в оценките да бъде включена и възможност за въвеждане на информация за направени ремонти като вид и цена, които също биха имали ефект върху оценката. Друга очаквана новост е оценка на имота за следващата година, на базата на икономическите показатели за страната.

Коментар