Излиза отложен процесор Itanium с две ядра

Излиза отложен процесор Itanium с две ядра
Intel е намалил с 200MHz честотата на сървърния чип
08/07/06
Първият двуядрен процесор Itanium, известен като Montecito, ще се появи този месец. На 18 юли Intel планира официално да обяви новия си сървърен чип, съобщава news.com
Montecito беше планиран да излезе още през 2005 година, но компанията отложи пускането му на пазара, като направи и някои промени в чипа. Intel намали върховата честота с 200MHz и забрани функцията Foxton, която би позволила на процесора да работи с 200MHz по-бързо, когато е достатъчно студен.
По данни от Intel, чипът има 1,7 милиарда транзистора. Компанията го насочва към пазара на сървъри от висок клас и се надява с него да разшири позициите си в сегмента, завоювани с процесорите Xeon и Pentium.
Новият Itanium се изправя срещу сървърните процесори на конкурентите Sun и IBM, които пуснаха много по-рано двуядрени чипове. AMD също има двуядрени x86 процесори.
Очаква се Intel да предложи и едноядрени чипове Montecito, както и модели с по-малко кеш и с по-ниска консумация на енергия. Едноядрените процесори също могат да изпълняват няколко независими потока от инструкции чрез технологията Hyperthreading. С помощта на техника за виртуализация Montecito ще работи по-лесно с няколко операционни системи едновременно.
Още по темата:

Коментар