Евтин лаптоп на Asus вещае промени на пазара

Пазарът приема радушно новия евтин лаптоп Еее PC на тайванския производител Asus. Компанията очаква да продаде не по-малко от 400 хиляди броя до края на годината, а през следващата да достигне 3,8 милиона. Цената на компютъра варира от 300 до 400 долара.
Според анализатори, плановете на Asus ще засилят още повече амбициите на китайските производители към пазара на евтини лаптопи. Поне две компании предлагат в момента подобни модели, но с по-добри характеристики, отбелязва Gartner.
Лаптопът на Asus предоставя 7-инчов дисплей и тежи по-малко от един килограм. Моделът използва процесор на Intel и поддържа Ethernet и WiFi комуникации. Оперативната памет варира от 256 MB до 1 GB, като освен това са налични от 2 до 4 гигабайта флаш памет, вместо твърд диск.
Основен конкурент на Еее PC е моделът Q540X с цена 400 долара от китайската компания Hasee. Той е с по-мощен процесор и включва твърд диск 80GB. Q540X използва чип Intel Celeron 540, а екранът му е 13,3-инчов.
Eee PC ще се сблъска и с конкуренцията на Linux компютъра Everex Cloudbook с процесор Via 1,2 GHz и твърд диск 30 GB. Моделът предоставя и вградена 1,2-мегапикселова камера. Cloudbook се очаква на пазара в началото на следващата година с цена около 400 долара.
По всичко личи, че нишата на евтините лаптопи тепърва ще се разработва. Потребителите могат да очакват все повече възможности в ултракомпактни модели и падащи цени. От Asus обещават в скоро време 200-доларов лаптоп.

Коментар