Подписаха договора за здравния електронен портал

Днес беше подписан договорът за изграждане на Национален електронен здравен портал и внедряване на личен електронен здравен запис за 40 хиляди служители от държавната администрация.

Изпълнител на проекта е консорциум “Информационни технологии в здравеопазването”, а възложители са Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР) и Министeрството на здравеопазването (МЗ).

През ноември консорциумът спечели обявената от МДААР и МЗ открита процедура за избор на изпълнител по проекта, като предложи цена от 1 200 000 лева. Общо трима кандидати подадоха оферти за участие в търга, но “О БЕ ЕС – БЕ ГЕ” АД и консорциум “Българско електронно здравно досие – фаза 1” бяха отстранени, поради непълнота и неизрядност на част от изискуемите документи.

Изграждането на интегрирани централни електронни здравни портали в държавите членки на Европейския съюз е част от e-Health инициативите на общността. В този контекст стартира и изграждането на български Национален електронен здравен портал, който да дава възможност за централизиран достъп до здравните услуги чрез интеграционната система на електронното правителство (ИСЕП).

Министър Василев ще подпише и рамково споразумение за доставка на софтуерни лицензи за антивирусна защита на персонални компютри и мрежи в администрацията с „Компютел” ООД. Фирмата спечели обявената от МДААР обществена поръчка като предложи цена за изпълнение на заданието от 212 635 лв.

Коментар