Предупреждават за големи кибер разрушения през 2014

Киберпрестъпниците ще атакуват по-целенасочено, с по-малък обем малуер през 2014 г., прогнозира  Websence

Киберпрестъпниците ще атакуват по-целенасочено, с по-малък обем малуер през 2014 г., прогнозира Websence

2014 година наближава и компаниите за сигурност започнаха да публикуват своите прогнози. Както можеше да се очаква, валят предупреждения за засилване на кибер атаките.

В новия си доклад Websense алармира, че през следващата година кибератаките ще станат по-сложни и разнообразни. Ще се наблюдават повече таргетирани атаки и инциденти с разрушаване на данни.

Организациите трябва да предприемат мерки за подобряване на ИТ сигурността, тъй като атакуващите ще продължат да търсят начини за преодоляване на традиционната защита, съветва Websense.

Данните от системата за следене в реално време ThreatSeeker дават основание за прогноза, че обемът на усъвършенствания малуер ще намалее през 2014 година. Това звучи като добра новина, но всъщност не е така. Киберпрестъпниците ще атакуват по-целенасочено, с по-малък обем малуер, пояснява Websence.

Ще видим мощни атаки, съпроводени с разрушаване на данни, в които важна роля ще играе т.нар. „ransomware”. Освен това, с прехода на компаниите в облака, локално съхраняваните данни ще стават безинтересни за атакуващите. Киберпрестъпниците вече осъзнават, че пробивите в облака им носят повече печалби.

И през следващата година Java ще остане най-експлоатираната платформа. Социалните мрежи ще продължат да се ползват за кражба на чувствителна информация и компрометиране на компаниите.

Коментар