Литиево-йонните батерии ще живеят 10 пъти по-дълго

Технологичен пробив в литиево-йонните батерии обещават учени от Станфордския университет и Министерството на енергетиката в САЩ.

Екипът е разработил самолекуващ се електрод с помощта на еластичен полимерен материал, който сам „ремонтира“ пукнатините, които се причиняват от многократно използване на батерията.

Самолечението може да удължи значително живота на литиево-йонните батерии, използвани масово в потребителската електроника и електрическите автомобили, съобщи GreenTech.bg.

„Силициевите електроди набъбват до три пъти спрямо нормалния си размер и се свиват обратно всеки път, когато батерията се зарежда и разрежда. В крехкия материал скоро се явяват пукнатини и той се разпада, което води до спад в производителността на батерията“, обясняват учените.

Това е проблем за всички електроди във високо-капацитетните батерии. За да направят „самолекуващото“ покритие, учените умишлено отслабили някои от химическите връзки в полимера – дълги, вериго-подобни молекули с много идентични единици. Полученият материал лесно се чупи, но отчупените краища са химически притегляни един към друг и бързо се свързват отново, подобно на процеса, който позволява биологичните молекули като ДНК да се събират, пренареждат и разпадат отново и отново.

Електродите, покрити с новия полимер, издържат 10 пъти повече от непокритите електроди, а това може да означава огромна разлика в живота на батерията. Засега капацитетът им за съхранение е в рамките на практически приложимото, но учените се надяват, че ще го променят в посока многократно увеличение.

Коментар