Сравниха Microsoft с тока и водата

“Можем ли без Microsoft? Бихме могли, както бихме могли да живеем без ток, вода, телефон и автомобил.”
Това е личното мнение на министър Николай Василев, поместено на сайта на МДААР в публикация, разясняваща сделката на държавната администрация с Microsoft.
“Държавната администрация би могла да започне грандиозен проект за внедряване на заместители на Microsoft. Това би бил най-мащабният проект в новата й история. Вероятно резултатите биха дошли бавно и постепенно, биха срещнали огромна съпротива сред десетки хиляди държавни служители и биха предизвикали много проблеми на клиентите на държавната администрация”, споделя още министърът.
Според него е много вероятно общите разходи на такава миграция (инсталация, обучение, поддръжка и др.) да са далеч по-високи от цената на лицензите на Microsoft. Вероятността такъв мащабен проект да се провали изцяло също е много висока, смята Николай Василев.
В последните дни в публичното пространство се разгоря дискусия около мащабната сделка по закупуване на Microsoft лицензи за нуждите на държавната администрация. Мнозина привърженици на отворения код смятат, че разходите за MS софтуер в администрацията са необосновано високи и че отворените продукти са по-разумна алтернатива.
“В момента закупуваме само 60 000 лиценза. Остава широко поле за изява на привържениците на алтернативен софтуер в държавната администрация. Възможно е до 2014 г. хиляди или десетки хиляди служители, както и цели администрации, да ползват алтернативни продукти”, казва Николай Василев в своето лично мнение по въпроса.
Той припомня също, че сега в държавната администрация около 2000 – 3000 сървъра работят с алтернативни операционни системи.
Според министъра, в търга за софтуерните лицензи държавата е успяла да постигне цена, която е с 12 милиона лева по-ниска от очакваната. Стойността на поръчката възлиза на около 70 милиона лева.

Коментар