Удължиха срока на конкурса за най-иновативно предприятие

Срокът за подаване на картите за участие в Четвъртия национален конкурс за иновативно предприятие беше удължен до 10 януари 2008 г., съобщиха организаторите от Фондация "Приложни изследвания и комуникации" (ПИК). Като основен аргумент се изтъква завършването на финансовата година и предстоящите празници.
“Конкурсът е посветен на иновативните български фирми, които въпреки затрудненията се стремят не просто да оцеляват, а да създават нововъведения, да гледат в бъдещето и да се конкурират на европейско равнище”, обясниха от ПИК.
Класацията на световната конкурентоспособност за втора поредна година препоръчва спешни и адекватни мерки на политиката за подобряване на бизнес средата в България. Между тях е и насърчаването на иновациите, високотехнологичния експорт и технологичното сътрудничество, посочиха от фондацията.
Според индекса на иновативност на българските предприятия (разработен от фондация ПИК), 65% от фирмите не са въвеждали никакви иновации през последната година. Основната част от българските иновативни предприятия (около 24% от всички фирми) реализират стойности на индекса под 40 при средна стойност от 56,1. Високо иновативните български фирми (с индекс над 56,1) са едва 4%.
Голямата разлика между средните равнища на иновативност между всички и иновативните фирми в България е признак на слабото развитие на предприемаческата активност на българската икономика, коментираха от ПИК.
Целта на организирания конкурс е да покаже добрия български модел за бизнес, да привлече вниманието на широката общественост върху постиженията на българските предприятия в областта на иновациите и така да стимулира повече фирми за успех.
Предходните издания на конкурса показват, че много от участниците са фирми, които внедряват едновременно процесни, продуктови иновации и нови маркетингови стратегии, активно участват в иновационни проекти и програми и са осъзнали  важността на човешкия фактор.

Коментар