Двуядреният Itanium ще работи на 1,6 GHz

Двуядреният Itanium ще работи на 1,6 GHz
Montecito излиза на 18 юли и ще харчи 30% по-малко енергия
12/07/2006
Intel
ще пусне на пазара своя Montecito – нова версия на чиповете Itanium, на 18 юли тази година, потвърдиха източници, запознати с дейността на компаниаята. Новият процесор е първият двуядрен Itanium на фирмата, която се надява чрез него да засили позициите си на сървърния пазар.
Montecito има 1,7 милиарда транзистора и се очаква да постигне максимална скорост от 1.6 GHz, което е по-малко от първоначално планираните 2 GHz. За сметка на това обаче, процесорът ще изразходва около 30% по-малко енергия от досегашния Itanium, показват предварителните тестове.
Първоначално Intel обяви, че ще пусне на пазара двуядрения си процесор още през 2005. През октомври обаче събитието официално се отложи, като същевременно максималната скорост на чипа се намали с 200 MHz. По същото време отпадна и възможността за допълнително увеличаване на скоростта с още 200 MHz, което трябваше да се осъществява чрез допълнителна опция с кодово наименование Foxton.
Intel планира да предлага на потребителите и едноядрени версии на Montecito, както и по-евтини варианти на чипа, с по-малко кеш памет и по-висока енергийна ефективност, съобщават от компанията. 
Още по темата:

Коментар