Мултимедията тръгва по домашната електрическа мрежа

Лесна за използване технология позволява качествен пренос на мултимедия с висока резолюция чрез стандартната електрическа мрежа у дома. Това е ново решение на компанията D-Link, доставчик на мрежови решения за крайните потребители и бизнеса.
С помощта на комплект устройства, съвместими с електрическата мрежа, домашните потребители могат лесно да разширят компютърната си мрежа, така че да получат един цифров дом. Технологията прави по-достъпни приложенията от следващо поколение като мултимедия с висока резолюция в реално време, споделяне на музика и онлайн игри с много участници.
Решението на D-Link, наречено Powerline, е алтернатива на кабелните Етернет инсталации и на безжичните мрежи. Традиционните Етернет мрежи изискват двойно усукани кабели, за да свържат компютрите директно или чрез устройства като концентратори, комутатори или маршрутизатори. Инсталирането на нови кабели от стая в стая може да бъде скъпо, сложно и дори невъзможно, особено когато включва пробиването на дупки в стени и тавани.
Powerline, от друга страна, е технология "без нови кабели", която се явява ценово ефективна алтернатива на кабелните Етернет мрежи. В сравнение пък с безжичните мрежи, технологията на D-Link осигурява значително по-висока скорост – 200 мегабита в секунда (Mbps).   
С помощта на Powerline адаптер всяко Етернет устройство може да се свърже в домашната мрежа през стандартните електрически контакти. За да функционира цифровата мрежа за забавление, един Powerline адаптер се включва към маршрутизатор, а другите към съответните устройства за забавление – РС, телевизор с висока резолюция (HDTV), цифров видеорекордер, гейм конзола, принт сървър или медиа плеър на D-Link.
"С пускането на адаптер и набор от устройства, съвместими с електрическата мрежа, ние улесняваме потребителите, които искат лесно да се възползват от предимствата на цифровия дом”, каза Олег Стоянов, технически консултант на D-Link България.
Според Асоциацията за потребителска електроника, средният дом има 20 електрически контакта, а повечето компоненти за домашно забавление са стационарни, близо до елзахранването и изискват висока пропускателна способност. Очаква се технологията на D-Link да предизвика бум, защото скоростта на пренос е висока, а продуктите са лесни за използване. Според информация от компанията, Powerline устройствата ще излязат на пазара в края на годината.

по темата: „Мултимедията тръгва по домашната електрическа мрежа”

добавете коментар...

  1. feli

    Вече се предлага във Франция ,а в Южна Корея я има от 7 год.

  2. Backo

    Това е вярно !

  3. TechNews.bg

    Da, da!

Коментар