Lenovo призова час по-скоро да оставим Windows XP

След 8 април 2014 г. Windows XP ще се превърне в сериозна заплаха за сигурността на компютрите

След 8 април 2014 г. Windows XP ще се превърне в сериозна заплаха за сигурността на компютрите

Само след броени месеци, през април 2014 г., Microsoft ще прекрати поддръжката на операционната система Windows XP, т.е. няма да пуска повече ъпдейти за нея.

Американската корпорация и нейните партньори настоятелно убеждават потребителите на 11-годишната ОС да преминат към по-съвременна платформа от съображения за сигурност.

В кампанията се включи и водещият производител на компютри Lenovo. Китайският гигант призова потребителите и бизнеса да обновят своите РС, вкл. операционната система, за да си гарантират защита от различни типове уязвимости.

Компютрите с Windows XP ще продължат да работят както досега, но Microsoft няма да пуска обновления, свързани със сигурността. Това означава, че системите ще бъдат незащитени срещу хакерските атаки, посочват от Lenovo.

Нещо повече, ИТ администраторите няма да могат да одитират системите, в резултат на което компаниите ще загубят сертификати за сигурност – например тези, които отговарят на изискванията на международния стандарт HIPAA.

Ще се прави изключение единствено за клиентите на програмата Custom Support. За тях е осигурена разширена поддръжка на Windows XP срещу сумата от 200 долара годишно за един компютър. Microsoft ще пуска ъпдейти само за критични уязвимости.

Коментари по темата: „Lenovo призова час по-скоро да оставим Windows XP”

добавете коментар...

  1. Иван Николов

    Дето казват англичаните това което много добре работи не се пипа

  2. Иван Николов

    Че те за 12 години ако не знаят къде има са слабостите какво да говорим за новите…

  3. Данаил

    И какво – да смени човек, нещо е тествано и коригирано в продължение на 11 години за нещо ново, на което тепърва ще му излизат слабостите и бъговете. За Windows 7 – иди-дойди, но особено Windows 8 има още дълго да го чистят.

    Според мен това са само блъфове. Ако за 11 години не са отстранили уязвимостите в Windows XP, значи когато е пуснат е бил направо като решето 🙂

  4. Наблюдател

    Данък M$ или извиване на ръце за насилствено изстръгване на печалба… Още една причина да се постъпи така: http://technews.bg/article-20380.html … стига да не беше толкова сладко-корумпираща комисионната на M$…

Коментар