Предвиждат сериозни спадове в продажбите на оборудване за чипове

Продажбите на процесорно оборудване ще достигнат $40.3 милиарда през 2008 година, прогнозира фирмата за пазарни анализи Gartner. Това ще бъде спад с около $4,5 млрд., в сравнение с тази година ($44.8 милиарда).

SEMI, индустриална асоциация, в която членуват водещи световни производители на машини за производство на чипове, предвиди в началото на декември, че разходите за чип оборудване през 2008 ще достигнат $41.05 милиарда. Организацията е оценила продажбите от тази година на $41.7 милиарда, което прави спада по-незначителен.

От Gartner казват, че очакват прекалено закъснелите инвестиции за корекция на пазара на DRAM памети да доведат до свиване на пазара за оборудване. Друга съществена причина, която допринася за тези резултати, е много по-предпазливото поведение на харчене, което се дължи на безпокойството от започващата икономическа рецесия в САЩ.

Обратно на тенденцията, производителите на флаш памети, използвани в музикалните плеъри, и на карти памет за дигитални камери и мобилни телефони, ще увеличат своите разходи за оборудване, посочват от Gartner.

Водещите световни производители на процесорно оборудване са Applied Materials, ASML и Tokyo Electron. През ноември Applied Materials, която е най-големият доставчик на оборудване за производство на чипове в света, обяви спад от 6% на нейните нетни приходи. Подобен спад на приходите си компанията е отчела и през  четвъртото фискално тримесечие, което приключи на 28 октомври. Предвижданията на Applied Materials за нейната печалба през настоящото тримесечие са значително по-слаби от тези на Wall Street.

Коментар