IBM въвежда семантично търсене в е-пощата

Нова технология за семантично търсене на IBM привлече вниманието на водещи анализатори и експерти. OmniFind Personal Email Search (IOPES) е интересен инструмент, какъвто малко компании по света могат да предложат, посочват от Forrester.

Използвайки семантично търсене, технологията позволява на потребителите да откриват, например, номер на телефон, дори и думите телефон и номер да не присъстват в имейла. Новият софтуер за търсене вече е достъпен за приложението за групова работа Lotus Notes, както и за Microsoft Outlook.

Чрез усъвършенствани алгоритми за търсене по непълни запитвания, IOPES може да открие телефонни номера, хора, картинки, документи и друга информация от имейла. Подобен инструмент е особено полезен, тъй като електронната поща вече не е просто средство за комуникация, а все повече се превръща в персонална база данни, която съхранява огромно количество важна информация.

Концепцията за дати, време, телефонни номера и други термини е част от логиката на IOPES. Други концепции като уговорки за срещи, например, могат да се дефинират от самите потребители, без да е необходимо те да притежават умения на програмисти. В допълнение, потребителите могат да споделят създадените от тях концепции и да запомнят персонализираните търсения.

IOPES създава един индекс от ключови думи и втори от концепции и връзки. Когато потребителят въведе ключови думи за търсене, софтуерът ги открива в първия индекс и след това ги свързва, според асоциациите във втория индекс и с помощта на правилата, указани от потребителя. Възможно е също инструментът да се обръща към потребителя, за да получи допълнителни указания.

Инструментът на IBM е изграден върху архитектурата UIMA (Unstructured Information Management Architecture). Тя представлява среда с отворен код за създаване на анализиращи технологии, които откриват връзки, идентифицират шаблони и предвиждат резултати в неструктурирана информация. Първоначално, UIMA е разработена за IBM и използвана за концептуални търсения и текстови анализи в продуктите от фамилията IBM OmniFind.

Семантичният софтуер на IBM е достъпен за даунлоуд след регистрация. Според IBM, новият инструмент ще бъде особено полезен на корпоративните потребители, на които ще позволи да извършват търсене с бизнес цели, което отива отвъд обикновеното търсене по ключова дума.

Коментар