Intel подготвя супер процесор със 72 ядра

Супер процесорът Knights Landing ще се произвежда по 14-нанометров процес

72-ядреният супер процесор Knights Landing на Intel ще се произвежда по 14-нанометров процес, достигайки непозната досега енергийна ефективност

Intel подготвя супер процесор с архитектура MIC (Many Integrated Core), който ще предложи 72 ядра и вградени 16 GB DRAM.

Процесорът, наречен Knights Landing, ще поддържа 384 GB DDR4-2400 на дънната платка и се очаква на пазара преди 2015 година.

Knights Landing ще конкурира компютърните ускорители на Nvidia, изпълнени като PCI Express карти. По-рано Intel пусна подобна карта – Xeon Phi, но тя не пожъна желания успех.

Сега Intel е отново в играта с Knights Landing, който има повече ядра (72 Silvermont Atom) от Xeon Phi (61 Pentium) и поддържа AVX-512 / AVX 3.1 инструкции вместо 512-битови векторни регистри.

С новата си разработка Intel ще осигури на доставчиците на суперкомпютри като Cray мощен CPU, с който те ще достигнат производителност 3 TFLOP на сокет при операции с двойна точност.

Чипът ще направи възможни суперкомпютри с обща производителност 100 петафлопа и повече, дори екзафлоп.

Knights Landing ще се произвежда по 14-нанометров процес, благодарение на което ще предложи енергийна ефективност отвъд днешните нива.

Коментари по темата: „Intel подготвя супер процесор със 72 ядра”

добавете коментар...

  1. Григор

    И на слънцето да кацнем, пак ще си останем смъртни. 😉

  2. Валери

    Това за ядрата е добре, но сега сте стигнали само на 1/3 от пътят относно нанотехнологията. Когато стигнете последната 1/3 може и да пътувате до Марс. В случаят е по важно софтуера, който, ще управлява десетки хиляди ядра. Относно Марс преди това трябва да се направи 3D карта на нашата система, изкуствена гравитация, и изкуствено антирадиационно поле па пакар, и за един отсек, и чак тогава……..малко се отвлякох от темата но всичко е свързано с……. и незабравяйте, ??? ,, да презаредите, обикновенна звездна карта, ръчни уреди за…….включително и гедоре””… Успех!…..

Коментар