Голям астероид може да удари Марс

В близко бъдеще Марс може да претърпи сблъсък с голям астероид, докладваха през миналата седмица учени от програмата NEO (Near Earth Object Program) към НАСА.

Според техните прогнози, през следващия месец астероид 2007 WD5 има шанс 1 на 75 да се сблъска директно с марсианската повърхност, съобщи dailytech.com. Програмата NEO има за задача да следи всякакви летящи обекти, които могат да представляват заплаха от удар със Земята.

Астрономите следят много внимателно астероида, който беше открит през ноември. Първоначално шансовете за сблъсък с Червената планета се оценяваха на 1 на 350, но след новите изчисления те се увеличиха неколкократно.

Ако астероидът се удари в Марс, то учените ще станат свидетели на много масивна експлозия, която ще им позволи да видят съдържанието на почвата на Червената планета. Подобно нещо не се е случвало никога досега.

Очакванията на НАСА за скоростта, с която астероидът ще се сблъска с Марс, са за 8.4 мили в секунда, което ще се равнява на 3 мегатонна експлозия. Тя ще образува кратер с диаметър над половин миля.

Евентуалният удар ще се състои на 30 януари 2008 година. Местоположението на сблъсъка на Марс се намира близо до Opportunity, един от двата кораба, изследващи марсианската повърхност.

Ако астероидът не се удари в Червената планета, от NEO предупреждават, че той ще се приближи към Земята след няколко години или десетилетия. Но опасност от сблъсък с нашата планета не съществува.

Коментар