Прекратиха официално работите по браузъра Netscape

Проектът за възраждане на браузъра Netscape беше официално прекратен от компанията AOL. Като причина се посочва липсата на комерсиална перспектива и смяната на бизнес приоритетите на AOL.
На потребителите на браузъра се препоръчва да преминат към Firefox, който е вторият по популярност след Internet Explorer. От 1 февруари 2008 година AOL ще прекрати и поддръжката на Netscape, като дотогава потребителите все още  ще получават обновления за последната девета версия.
Същевременно сайтът Netscape.com ще продължи да съществува като портал с общо предназначение. Феновете на легендарния браузър могат да си свалят безплатно всички стари версии от портала, както и да си зададат тема във Firefox, която имитира класическия интерфейс на Netscape.
Браузърът се появи на сцената през 1994 година от компанията Netscape Communications, създадена от Марк Андресен – един от разработчиците на първия графичен браузър Mosaic. На следващата година Netscape излиза на борсата и за кратко време акциите й поскъпват три пъти.
През 1997 година обаче Microsoft се намесва в играта със своя Internet Explorer, който се доставя заедно с Windows, докато Netscape се продава самостоятелно и това го обрича на неуспех. Компанията върви надолу, започват уволнения, но тогава  спасителят се явява AOL, която закупува Netscape за 4,2 милиарда долара през 1999.
След безуспешни опити да възроди браузъра, AOL най-накрая призна неговия крах. Компанията обаче поддържа Firefox, който единствен засега конкурира успешно Internet Explorer. Разработките на Netscape от AOL също бяха базирани на браузъра с отворен код Firefox. 

по темата: „Прекратиха официално работите по браузъра Netscape”

добавете коментар...

  1. Антони

    Ясно защо препоръчват лисицата, а не Опера, което за мен е по-доброто решение.

Коментар