Сензорните екрани ще навлязат и в лаптопите

Приложението на сензорните екрани в лаптопите ще нарасне след 2008 година. Това прогнозират тайвански производители на дисплеи, сред които AU Optronics, Chi Mei Optoelectronics и Chunghwa Picture Tubes.
В момента този тип екрани се използват предимно в смартфони, плеъри и ултрапортативни компютри, а търсенето за лаптопи е нищожно. Но скоро ситуацията може да се промени, според публикация в digitimes.com.
AU Optronics разработва 12,1-инчов сензорен дисплей, който се очаква да влезе в серийно производство към средата на 2008 година. Тайванската компания ще построи завод, специално предназначен за производството на подобни панели.
Друг тайвански доставчик, Chunghwa Picture Tubes, показа наскоро 15,4-инчов сензорен дисплей. Компанията планира да започне масово производство на такива екрани в края на 2008 година. Според нея, няма особени технологично пречки сензорните дисплеи да се вградят в обикновените лаптопи.
Същевременно, анализатори прогнозират през 2008 двукратен ръст на телефоните със сензорни дисплеи, които сега заемат 7% дял от пазара. При плеърите, се очаква 6 пъти увеличение – от 2 милиона сега до 12 милиона в края на следващата година.

Коментар