Пътник в такси хакна сензорния дисплей

Необичаен случай на хакване разгласиха американските медии. Пътник в нюйоркско такси успя да влезе в интернет от инсталирания сензорен екран за реклама и разплащане на задната седалка на автомобила.

Художникът и софтуерен инженер Били Чейсън е заснел с телефонна камера процеса на хакване и го е публикувал на своя блог. Видео репортаж за хакването излъчи и телевизионният канал NBC.

Сензорните екрани, и по-точно компютрите със сензорни дисплеи, са нововъведение за нюйоркските таксита. Освен за рекламни съобщения и GSP информация, те служат за плащане на таксиметровите услуги чрез креднитни карти.

Когато се качил на таксито, Били Чейсън забелязал, че екранът е изписал съобщение за грешка. Воден от любопитство, софтуерният инженер успял с няколко докосвания на сензорния екран да влезе в Internet Explorer, да пусне помощника за свързване към мрежата (Connection Wizard) и да установи dial-up връзка. Нещо повече, Чейсън получил достъп и до локалните файлове на компютъра.

Медиите в САЩ видяха в инцидента опасност от изтичане на конфиденциална информация, предвид, че сензорната система се използва за разплащания. Представители на компанията VeriFone, доставчик на системата, успокоиха нюйоркчани, че данните за кредитните карти на пътниците се предават в кодиран вид и не се съхраняват локално в компютъра на таксито.

Експерти обаче предупреждават, че достъпът до интернет би позволил на пътник в таксито да зареди зловреден софтуер в системата, който може да запише и предаде данните за кредитната карта.

Коментар