Fujitsu Celsius H730 – лаптоп, който ви познава по вените

Celsius H730 предоставя 15-инчов екран и разчита на последно поколение процесор с Haswell архитектура

Celsius H730 предоставя 15-инчов екран и разчита на последно поколение процесор с Haswell архитектура

Японският производител Fujitsu обяви първия в света лаптоп с технология за автентификация по вените на дланта. Вградената в модела Celsius H730 технология PalmSecure сканира схемата на вените на дланта, която е уникална за всеки човек, за да позволи достъп на потребителя до компютъра.

Технологията не е нова за Fujitsu. Компанията вече предлага подобни решения на японски банки и правителствени организации, за които повишените стандарти за сигурност и защита на чувствителни данни са от критично значение.

Сензорът за вените използва разпознаване на изображения и оптични технологии, за да сканира дланта, без потребителят да докосва лаптопа. PalmSecure облъчва ръката с почти инфрачервени лъчи, които се абсорбират от деоксидирания хемоглобин в кръвта ни, което води до показване на вените в червен цвят.

За да получи достъп до Celsius H730, потребителят трябва да прокара ръка над компютъра, който на свой ред сканира схемата на вените на дланта и я сравнява с предварително регистрирания модел. Fujitsu твърди, че грешките са сведени до само 0,00008% и на практика процесът на автентификация не може бъде компрометиран.

Celsius H730 предоставя 15-инчов екран и разчита на последно поколение процесор с Haswell архитектура – модел Intel i7 vPro с тактова честота 3,8 GHz, допълнен с 32GB памет. Купувачите могат да избират между различни видеокарти Nvidia Quadro, SSD или хибридно устройство.

Лаптопът разполага с три порта USB 3.0, вградени безжични модули WLAN, 3G/4G и Bluetooth. Налично е също модулно гнездо, което позволява на потребителите да добавят втори диск или батерия.

Fujitsu е оборудвала Celsius H730 с технологии за предпазване от повреди. Сензорът ShockSensor, например, защитава диска при внезапно падане на лаптопа. Клавиатурата пък у устойчива на течности.

Fujitsu Celsius H730 е предназначен за корпоративни потребители. Лаптопът се очаква на пазара от средата на декември на цена от 333 800 японски йени (около 3342 щатски долара), по информация от сайта на производителя.

Коментар