Японски влак ще развива 500 км/час

Представете си, че можете да стигнете от София до Варна за един час с влак. През 2025 г. това ще бъде възможно, но при пътуване между два града на същото разстояние един от друг в Япония.

Амбициозен проект на стойност 45 милиарда долара предвижда построяване на железница, по която ще се движат влакове със скорост до 500 км/час, твърди публикация в physorg.com. Японците ще могат да пътуват от единия до другия край на острова за по-малко от два часа.

Новата “стрела” всъщност ще лети над релсите под въздействието на магнитно поле. Именно липсата на триене ще позволи достигане на умопомрачителната скорост.

По план магнитният влак, известен още като Maglev (magnetically levitated), трябва да бъде готов през 2025 година. Подобна композиция вече обслужва пътниците в китайския Шанхай по маршрут с дължина 30 км – от летището до финансовия център – със скорост 430 км/час.

И в момента Страната на изгряващото слънце са слави с най-бързите и добре организирани железници. Но изглежда настоящите скорости не са достатъчни на японците.

Коментари по темата: „Японски влак ще развива 500 км/час”

добавете коментар...

  1. Marin

    MAGLEV е германска разработка. Първенството по скорост държат германците с MAGLEV. Линията Шанхай от летището до фин. център е също тяхна. Направили са изменения по мотрисите за специфичните нужди.

Коментар