Windows Phone превиши 10% в Западна Европа

Мобилната платформа на Microsoft става все по-популярна, най-вече в Западна Европа. Делът на Windows Phone на ключови пазари на Стария континент превишава 10% през октомври, сочат данни на Kantar.

На петте най-големи европейски пазара платформата на Microsoft има сумарен дял 10,2%, в сравнение с 9,8% за предходния месец. Движещ фактор за ръста на Windows Phone са смартфоните от нисък клас, твърди проучването.

Във Великобритания близо 75% от продажбите на Nokia Lumia са устройства от нисък клас като Lumia 520 и 620. Подобна е ситуацията и на други другите европейски пазари, коментира Kantar.

Операционната система Android продължава да е номер едно на петте водещи пазара в Западна Европа, като делът й достига 70,9%. Следва епълската iOS с дял от 15,8%.

Позициите на Windows Phone обаче не са толкова добри на други пазари. Така например, платформата на Microsoft държи само 2,8% в Австралия. Като цяло Windows Phone заема трето място в света, в резултат на отстъплението на BlackBerry, и се очаква делът й да продължи да нараства.

Коментар