Дългоочакваната HarmonyOS Next излиза през септември

Собствената платформа HarmonyOS на Huawei скъсва пъпната връв с Android
(снимка: Huawei)

Този месец Huawei Technologies ще направи важен ход за развитието на своя мобилен бизнес. Китайската компания ще пусне нова версия на собствената си мобилна операционна система – HarmonyOS Next.

Дългоочакваната платформа за смартфони ще позволи на Huawei да се конкурира по-добре с Android на Google и iOS на Apple на вътрешния китайски пазар, заяви висш мениджър на компанията, цитиран от SCMP.

Чен Синсин, генералният директор за индустриални решения с HarmonyOS, потвърди по време на Китайския международен панаир на услугите в Пекин, че компанията ще пусне HarmonyOS Next по-късно този месец.

Обявена през 2019 г., HarmonyOS първоначално се използваше в смарт телевизори, но година по-късно навлезе и в смартфоните. Оттогава милиони потребители на Huawei преминаха към фирмената операционната система, която същевременно се разшири до таблети, носими джаджи и IoT устройства.

HarmonyOS Next няма да съдържа Android код и приложения. Според Чен Синсин, новата мобилна платформа е „разработена напълно независимо и автономно”. Първият смартфон с тази операционна система ще бъде Huawei Mate 70.

Коментар