Съкращенията ще костват милиарди евро на Volkswagen

За първи път в историята си Volkswagen ще затвори завод в Германия
(снимка: CC0 Public Domain)

Германският автомобилен гигант Volkswagen може да похарчи милиарди евро, ако намали капацитета си за производство и работната сила, още през четвъртото тримесечие, според анализатори от брокерската фирма Jefferies.

По-рано този месец Volkswagen заяви, че обмисля затварянето на заводи в Германия за първи път в историята си като част от план за намаляване на разходите, докато се конкурира с азиатските производители на автомобили.

„Няма план Б, който да изключва намаляване на капацитета”, коментират пред Ройтерс анализатори, добавяйки, че решенията могат да доведат до разходи между 3 и 4 милиарда евро през четвъртото тримесечие.

Като част от преструктурирането, миналата седмица Volkswagen прекрати дългогодишната програма за гарантиране на работни места в шест от германските си заводи. Това решение предизвиква сблъсък на компанията със синдикатите, които обещаха да се противопоставят енергично на всякакви съкращения.

„Синдикатите трябва да оказват натиск за постигане на нови споразумения, докато VW има властта да принуждава към съкращения. Съществува риск от прекъсване на производството, но синдикатите могат да стачкуват само за заплати, а не за затваряне на заводи или съкращения, освен ако последните не са защитени от договор”, коментира Jefferies.

Разходите ще достигнат 4 милиарда евро, ако приемем, че Volkswagen ще плаща по две годишни заплати на всеки съкратен служител.

Коментар