Аутсорсинг план разгневи служители на Shell

Петролният гигант Shell предприема мащабна реорганизация на ИТ инфраструктурата. Компанията ще аутсорсне глобалните си ИТ операции, което се очаква да засегне 3200 служители, съобщиха британските медии.
Чрез споразумения с AT&T, EDS и T-Systems, петролната компания ще се опита да намали разходите за поддръжка на своята ИТ инфраструктура.
Същевременно обаче вътрешен човек от корпорацията изнесе съобщението за подготвяната промяна, получено по имейл от вицепрезидента по ИТ инфраструктура, в протестен сайт.
Някои от коментарите в него са доста язвителни и директно обвиняват шефовете на компанията единствено в стремеж да увеличат личните си печалби. Други пък посочват, че аутсорсването на ИТ операциите ще излезе по-скъпо на корпорацията.
Очаква се контрактите на Shell с аутсорсинг партньорите да бъдат подписани през март. EDS ще поеме компютърните услуги за крайни потребители, T-Systems ще извършва хостинг и сторидж услуги, а AT&T ще управлява мрежовите услуги.
Консултациите с персонала ще започнат този месец, като се очаква новите назначения да бъдат обявени през февруари или март. Отделът по аутсорсинг ще стартира най-вероятно през юли.
Shell очаква да пести от реорганизацията по около 500 милиона долара годишно. В момента компанията разполага със 108-хиляден персонал.

Коментар