БТК инвестира над 130 млн. лева в модернизация на фиксираната мрежа

Телефоните в общо 94 български населени места вече са напълно цифрови, съобщиха от БТК. В резултат на това нивото на цифровизацията на страната надхвърли 73%.
През последните две години телекомът е инвестирал над 130 милиона лева в модернизацията на фиксираната си мрежа. Мащабният проект за премахване на аналоговите централи стартира през 2006 година. Към 1 януари 2007 г. телефоните във всички 27 областни града бяха цифровизирани.
Компанията подмени близо 400 хиляди абонатни линии, с което надхвърли изискванията на Европейския съюз за 60-процентна цифровизация на национално ниво, уточниха от БТК.
През изминалата 2007 година телекомът продължи да инвестира в модернизация на мрежата си и в по-малките населени места. Като резултат към 31 декември бяха премахнати всички така наречени "дуплексни" телефони в още 67 български селища. Нови над 200 хиляди абонати вече могат да се възползват от предимствата на цифровата мрежа.
"През последните две години приоритет на българския телеком беше модернизирането на мрежата с цел създаване на по-добри възможности за ползване на съвременните гласови и широколентови услуги", заяви Севдалин Станев, Главен директор "Експлоатация и архитектура на фиксираната мрежа" в БТК.
След цифровизирането на телефоните клиентите на телекома могат безплатно да активират и редица допълнителни услуги, които до момента не са били достъпни чрез аналоговите телефони. Това са услугите пренасочване на обажданията към друг номер, изчакване на повикването, разговори в група от фиксирани телефони и много други.
Модернизацията на мрежата дава възможност и за значително разширяване както на мрежата на БТК ADSL, така и на широколентовите комуникационни услуги като цяло. Абонати на широколентовата интернет услуга са вече над 140 хиляди жители от над 300 населени места в страната, по данни от телекома.
През 2008 година БТК планира да достигне нивата на цифровизация на фиксираните телефони в страната в съответствие с критериите и изискванията на ЕС към България по отношение на телекомуникациите и информационните технологии.

Коментар