Франция: Пазете децата от GSM-те

Френското здравно министерство предупреди гражданите да внимават с продължителната употреба на мобилни телефони. Съобщението на администрацията обръща особено внимание на рисковете за здравето на децата, става ясно от публикация в silicon.com, която се позовава на Ройтерс.

Макар и науката да не е доказала вредата от телефоните, френското министерство предупреждава, че появата на GSM-и, проектирани специално за деца, засилва опасенията за здравето на подрастващите. Тъй като хипотезите за риск не са изключени напълно, предпазливостта е оправдана, се посочва в изявление на здравното министерство.

Документът съветва потребителите как да избегнат възможните рискове. Така например, телефонът трябва да се държи далеч от чувствителни области на тялото чрез използване на хендсфри комплекти. Препоръчително е също така да се избягват разговори при лоша връзка и при пътувания с висока скорост.

Според доклад на Световната здравна организация от ноември 2006 година, продължителното излагане на радиочестоти и микровълнова радиация от мобилните телефони не причинява вредни ефекти върху здравето. В същото време СЗО се позовава на други проучвания, според които има повишен риск от тумори за хората, които са ползвали аналогови мобилни телефони повече от 10 години.

Според британско проучване от септември 2007 година, мобилните телефони не крият риск в краткосрочен план. Учените обаче предупреждават, че изследванията до този момент са обхванали много малък брой потребители на мобилни телефони за период по-дълъг от 10 години – времето, необходимо на повечето форми на рака да се развият.

Коментар