Дигитализират културното и научно наследство

Уникална за България технологична линия за дигитализиране на културното ни и научно наследство беше представена днес в Института по информатика и математика (ИМИ) към Българска академия на науките (БАН).

Сред присъстващите бяха министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев, директорът на ИМИ проф. Стефан Додунеков и председателят на Атлантическия клуб в България ст.н.с. Любомир Иванов, които откриха събитието.

Технологичната линия е елемент от национална стратегия за оптимално използване на съвременните технологии в процесите по изследването, документирането, опазването и популяризирането на културното наследство в България. Друг елемент от стратегията е подготвянето на нова образователна стратегия за специалистите в този сектор, коментират от ДАИТС.

Варианти за прокарване на връзка между културното наследство и технологиите се обсъждат от няколко години. Още на 29 април м.г. завърши проектът на ИМИ за създаването на брошура за “Съвременни технологични решения в културното наследство”, която целеше да популяризира проблема сред широк кръг специалисти, а и сред обикновените хора.

Коментари по темата: „Дигитализират културното и научно наследство”

добавете коментар...

  1. Турбо дзвер

    Някои са се сетили да го направят преди много време и без пари:
    “http://imagesfrombulgaria.com/v/The_Bulgarian_History/”

Коментар