Наложиха на Microsoft огромна глоба

Европейската комисия наложи солена глоба на Microsoft в размер на €280,5 милиона, стана ясно днес. Финансовото наказание е резултат от отказа за синхронизиране на фирмената политика с европейското антитръст законодателство, както и обособяването на Microsoft като монополист при част от софтуерните продукти. Тази сума може да нарасне, ако до 31 юли Microsoft не изпълни изискванията.

“Никога не сме имали случай, в който да глобяваме компания за отказ за изпълнение на антимонополистко решение”, коментира Джонатан Тод, официален говорител на Европейската комисия, която вече има 50-годишна история, цитиран от news.com.

Случаят се възприема като куриоз от експертите, най-вече заради директно неспазване на законодателството и то на фона на предишния опит на Microsoft. През 2004 година компанията беше наказана с глоба от €497 милиона за това, че продава своя Media player като неделима част от Windows.

Основните твърдения на софтуерния гигант са свързани с това, че исканията на Европейската комисия са неясни. Това, в комбинация с недостатъчното време, води до неспазването на уговорените срокове за разкриване на протоколи, които комисията изисква.

Отношенията с конкурентите също тежат на Microsoft, смятат експертите. Sun Microsystems осъдиха компанията за $1.95 милиарда, $700 милиона от които са свързани с неспазването на антитръст клаузи. По същите причини гигантът плати и $460 милиона на RealNetworks.

Коментар