Европейският телеком пакет ще остане за след изборите

Ивайло Калфин смята, че предложеният от Европейската комисия законодателен пакет за телеком пазара се отклонява от основната си цел – създаването на единен цифров пазар в ЕС

Ивайло Калфин смята, че предложеният от Европейската комисия законодателен пакет за телеком пазара се отклонява от основната си цел – създаването на единен цифров пазар в ЕС

Влизането в сила на новия телекомуникационен пакет на ЕС ще остане за след европейските избори. Това прогнозира Ивайло Калфин на конференция за цифровото общество, организирана от Европейския икономически и социален комитет в Брюксел.

Според Калфин, предложението на Европейската комисия съдържа много спорни въпроси, по които Европейският парламент е разделен и в оставащите 6 месеца до изборите едва ли ще може да постигне разбирателство.

Като основен проблем на предложения от Комисията законодателен пакет Калфин посочи, че той се отклонява от основната си цел – създаването на единен цифров пазар в ЕС. „В момента ЕС има 28 цифрови пазари. Страните членки се водят от различни амбиции и мотиви. Някои напредват по свой път, други не са мръднали в развитието си с години”, заяви Калфин.

Българският евродепутат, който беше гост на панела за бъдещето на дигитална Европа, заяви, че липсата на воля за заделяне на една обща честота от спектъра за развитие на технологиите е основна пречка пред създаването на европейски цифров пазар. Той изтъкна като проблеми и липсата на стандарти за новите технологии, особено в изчислителния облак, и бавното преминаване към интернет протокол 6, който ще позволи отваряне на нови интернет адреси.

Калфин подчерта, че дори вече приетото законодателство среща съпротива в страните членки. Той цитира приетата неотдавна директива за отвореното управление, по която беше докладчик в Европейския парламент и която предвижда дигитализиране на цялата публична информация, събирана от властите на национално и местно ниво.

Друг основен въпрос, по който Европейският парламент е разделен, са плановете на Европейската комисия да направи платени някои услуги, предоставяни от телеком операторите. „Това противоречи на принципите за неутралност на мрежата и аз ще се боря с него”, заяви Калфин. Става дума за идеята за въвеждане на базови пакети за мобилни услуги, чието надграждане ще бъде платено, както и за такси за ползване на VoIP приложения като Skype и Viber, които сега са безплатни.

Европейската комисия предложи през септември законодателен пакет за телеком пазара, който предвижда отпадане на роуминга в ЕС, премахване на допълнителните такси за международни телефонни разговори, първата европейска защита на неутралността на мрежата и опростяване на правилата за инвестиции в ИТ-сектора. Планът „Свързан континент” си поставя за цел да върне световното лидерство на Европа в цифровите технологии.

Коментар