Java и Flash влошават сигурността на Windows

Най-лесният начин за защита от опити за използване на уязвимости е обновяването на приложенията

Най-лесният начин за защита от опити за използване на уязвимости е обновяването на приложенията

Microsoft се стреми да държи Windows защитена от атаки, които използват уязвимости в системата, но в много случаи проблемите идват от приложения, инсталирани от потребителите.

Специалистите по сигурност от AV-TEST са изследвали заплахите в последните 10 години, за да установят кои приложения правят Windows несигурна. Оказва се, че Java и Flash Player са отговорни за 66% от всички експлоатирани уязвимости.

Най-лесният начин за защита от опити за използване на уязвимости е потребителите винаги да обновяват двете приложения до последните им версии.

Уеб сайтовете използват браузъра за достъп до системна информация, например кои са версиите на Windows, Java, Flash или друг инсталиран софтуер. Ако хакерите открият по-стара версия на софтуера, те зареждат съответния експлойт и атакуват системата, без потребителите да разберат това, пояснява AV-TEST.

След Java, Adobe Reader и Flash идват други уязвими приложения, които дават шанс за атаки. Такива са Internet Explorer, Windows Help Center, Microsoft Office и ActiveX. Според изследването на AV-TEST, уязвимостите в подобни приложения са отговорни за немалка част от атаките срещу Windows системи.

Microsoft пуска обновления на сигурността веднъж месечно, които помагат за поддържане на сигурността на системата. Когато са обновени и приложенията, рисковете за сигурността рязко намаляват.

Коментари по темата: „Java и Flash влошават сигурността на Windows”

добавете коментар...

  1. Хъ!

    Ох, то само това да беше… ахахаха

Коментар