Заведоха антитръстово дело срещу Apple за монопол в онлайн музиката

Антитръстово дело срещу Apple от 31 декември обвинява компанията в поддържане на незаконен монопол на пазара за дигитална музика. Тъжителката Стейси Сомърс посочва американската компания като доминираща на пазара за онлайн видео, онлайн музика и на пазара за цифрови музикални плеъри.

Тази роля на компанията нарушава антитръстовия закон на “Шърман”. Адвокатите на обвинителката ще се опитат да класифицират делото като гражданско, според публикация в informationweek.com.

Apple упражнява обвързващо и монополно поведение, поставяйки ненужни и необосновани технологични ограничения на своите най-популярни продукти. По този начин компанията ограничава избора на потребителите и възможностите на своите конкуренти, които обхващат една много малка част от пазара, се казва в иска.

Цитира се и самият изпълнителен директор Стив Джобс, който сравнява доминиращата роля на Apple на пазара за дигитална музика с тази на Microsoft на пазара за компютърни операционни системи. Джобс нарича iTunes "Microsoft на музикалните магазини".

Според обвиненията срещу Apple, компанията контролира 75% от пазара за онлайн видео, 83% от пазара за онлайн музика, над 90% от пазара за базирани на хард дискове музикални плеъри и 70% от пазара за флаш базирани музикални плеъри. В съдебния иск се обръща внимание и на отказа на Apple да поддържа формата Windows Media Audio. iPod е единствения плеър, който не поддържа този формат.

Обвинението разглежда действията на Apple отвъд лицензионната политика на компанията. В съдебния иск американскияj гигант е обвинен, че преднамерено е конструирал хардуера за своите продукти iPod, така че да не бъде съвместим с формата на Microsoft.

Коментар