ЕК ще се опита да сложи ред на пазара за онлайн съдържание

Европейската комисия смята да направи предложение за създаване на единен пазар за онлайн музика, филми и игри, съобщиха от изпълнителния органа на ЕС. Една от основните цели ще бъде борбата с нелегалното сваляне на съдържание от Интернет, което, според Комисията, обезкуражава много доставчици на съдържание да пускат своите продукти в мрежата.

Секторът за онлайн съдържание в Европа страда от липса на яснота и на потребителски правила за достъп до материали със защитени авторски права. Други сериозни проблеми са неразбирателствата относно основни проблеми като данъци и копиране, казва в свое изявление Вивиан Рединг, комисар по телекомуникациите в ЕС.

Рединг не изключва обсъждане на законодателството в тази област, но не това е целта на настоящия ход на Комисията, който ще започне с една необвързваща препоръка. Това ще бъде началото на процеса по създаване на единния пазар на онлайн съдържание.

Асоциацията на европейската технологична индустрия EICTA подкрепя инициативата, но не е сигурна дали решението на ЕК да започне само с една препоръка е правилното. Според EICTA, правилният подход е

да се започне направо с промяна на законодателството

Това, което Комисията ще направи на първо време, означава, че потребителите няма да станат свидетели на никакви смислени промени поне още няколко години, казват от асоциацията, цитирайки трудността в свалянето на музикално съдържание на територията на цялата европейска общност.

Очаква се европейският пазар за онлайн съдържание да се учетвори – от 1.8 милиарда евро през 2005 година на 8.3 милиарда евро през 2010. На няколко проблема ще трябва да се обърне специално внимание, смятат от ЕК. Такъв например е нежеланието на някои собственици на креативно съдържание да го пуснат за онлайн дистрибуция, което се дължи на притеснения, свързани с нелегалните сваляния и онлайн пиратството.

Липсата на мултитериториални лицензи за авторски права,

които да позволяват използването на съдържание в няколко или във всички страни-членки на ЕС, също е сериозен проблем. Т.нар. системи за управление на цифровите права (Digital Rights Management – DRM) също ще бъдат въф фокуса на дебатите.

Глобалният проблем с пиратството тревожи не по-малко ЕК. Комисията планира да въведе кодекс за поведение на доставчиците на достъп и услуги, собствениците на авторски права и потребителите. Целта е да се стимулира широкото предлагане на онлайн съдържание, като се осигури адекватна защита на авторските продукти.

Коментар