Blu-ray получи мощна подкрепа

Форматът за видео с висока резолюция Blu-ray спечели на своя страна важен съюзник в конкурентната надпревара с HD DVD. Студиото Warner Bros на медийния гигант Time Warner обяви, че от месец май ще пуска HD филми ексклузивно във формата Blu-ray, поддържан от Sony.
Warner Bros е най-големият разпространител на холивудски DVD-та и някои анализатори вече виждат края на войната между Blu-ray и HD DVD. В момента потребителите все още са объркани кой формат да предпочетат, което спъва развитието на пазара.
Студиото на Time Warner държи около 20% от продажбите на DVD в САЩ и досега поддържаше и двата формата. Решението на компанията да издава HD филми само в Blu-ray е студен душ за Toshiba, която стои зад формата HD DVD. На американския пазар за HD дискове продажбите на Blu-ray превишават два пъти тези на HD DVD.
Макар и разочарована, Toshiba има сериозни аргументи да не се предава. На нейна страна са Paramount Pictures и DreamWorks Animation SKG, които миналата година обявиха, че ще предлагат HD филми само в HD DVD формат. Paramount и NBC Universal също пускат заглавия във формата на Toshiba.
Blu-ray пък има подкрепата на 20th Century Fox, Walt Disney и Lionsgate. В допълнение, Sony продава своите конзоли за игри PlayStation 3 с вграден Blu-ray плеър. Но Microsoft поддържа HD DVD в нейната конзола Xbox 360.

Коментар