Догодина лаптопите ще задминат настолните РС

   
Лаптопите се намират в подем в момента и се очаква да задминат по продажби десктоп системите през 2009 година. Все още обаче не е ясно дали новият клас от евтини преносими компютри ще ускори растежа на сектора, или ще се отрази негативно на печалбите.

През 2008 година продажбите на лаптопи ще достигнат 136 милиона бройки, което ще е увеличение от 25.8%, в сравнение с изминалата 2007, предвиждат от Lehman Brothers в своя най-нов доклад. За разлика от лаптопите, продажбите на десктопи ще спаднат с около 1.3% до 143 милиона бройки.

От доста време насам продажбите в сектора за настолни системи нарастват с едноцифрени темпове, докато в последните години 

лаптопите се радват на ръст от над 20 процента.

2008 ще е много плодотворна година за производителите на лаптопи, докато доставчиците на десктопи ще трябва да се осланят на цикъла за подмяна на старите компютри в корпоративния сектор, който се очаква да започне в края на тази година.

Анализаторите очакват и спадът в цените на преносимите компютри да продължи, генерирайки по този начин и ново търсене, като смаляващата се разлика в цената между двата типа РС ще спомогне за забързване на процеса на подмяна на десктопите с лаптопи.

Един от големите въпроси на пазара за преносими компютри обаче е как ще му се отрази

новия клас системи с цена под $400,

като Eee PC на тайванската компания Asustek. Подобен тип системи ще започнат да се продават масово към средата на тази година, като до края на 2008 се очаква в играта да се включат множество компании.

Проблемът се състои в това дали този подсектор ще разшири пазара и ще подобри темповете на проникване на лаптопите, или само ще замени съществуващия пазар за преносими компютри. Ако стане второто, то това би било катастрофа за цялата индустрия, но от Lehman Brothers смятат, че първият вариант е по-вероятен.

Пускането на обновления на Vista и на нови процесори

също ще допринесе за растежа на лаптоп пазара през тази година. Очаква се в скоро време Intel да въведе своите първи двуядрени мобилни процесори по 45-нанометрова технология, като преди края на годината се предвижда да пусне и четириядрени. Ако и Microsoft пусне навреме ъпдейтите за Windows Vista, то софтуерът може да стартира цикъла за подмяна на корпоративните PC-та през четвъртото тримесечие.

Най-големият потенциален риск за пазара на лаптопи през тази година ще бъде несигурността в доставките и цената на LCD панелите. Други опасни фактори са промени в производствените разходи в Китай, както и нестабилността на развиващите се пазари.

Скорошни промени в закононодателството в Китай

са причина много хардуерни компании да очакват цената на труда да се увеличи с до 25%, което може да доведе до намаляване на процента на печалба. Ако пък забавянето в развитието на икономиката на САЩ се отрази на развиващите се пазари, като Бразилия, Китай и Индия, това може да засегне и компютърния пазар, тъй като тези държави са отговорни за голяма част от растежа в ИТ индустрията.

Коментар