Ал Кайда пуска клипове за клетъчни телефони

 
Видео съобщения на Ал-Кайда от Осама Бен Ладен и Айман Ал Зауахри вече могат да бъдат сваляни на клетъчни телефони, обяви терористичната мрежа. Това е част от нейния план за разпространяване на влияние, писа news.yahoo.com.

Съобщението бе направено от медийното крило на Ал Кайда – Ал Сахаб – и се появи на уеб сайтове, които обикновено се използват от военни ислямисти. От събота вече могат да бъдат свалени осем предварително записани видео материала.

Не за пръв път от Ал Сахаб пускат видео материали, предназначени за клетъчни телефони, припомня IntelCenter, американска организация, която следи и анализира военни съобщения. Терористичната групировка пуска подобни съобщения от години, но в периода между септември и декември няколко от посланията са били без версии за мобилни телефони.

В писмено съобщение, представящо новите видео материали за хендсети, втората по важност фигура в Ал Кайда – Ал Зауахри – отправя молба към своите последователи да разпространяват съобщенията на терористичната група.

Клиповете, предназначени за клетъчни телефони, стават все по-популярни в Средния изток. Файловете се прехвърлят от телефон на телефон чрез Bluetooth или инфрачервена безжична технология. Видео клипове, показващи екзекуцията на бившия иракски лидер Саддам Хюсеин от декември 2006, се появиха на клетъчни телефони почти веднага след смъртта му.

Видео и аудио записи от различни ислямистки групировки, включително и Ал Кайда, са достъпни във военни уеб сайтове, но необходимите за свалянето им компютър и бърза Интернет връзка често са рядко срещани в региона.

Осемте клипа, достъпни в момента за мобилни телефони, са с големина между 17 мегабайта и 120 мегабайта, което изисква апаратите да разполагат с повечко свободен капацитет за съхранение на данни. От Ал Сахаб обещават да пуснат част от своите предишни видео съобщения в по-качествени формати за хендсети.

Коментар