По-свободно ползване на електроника в самолетите

Нови насоки на ЕААБ позволяват за пръв път използване на преносими електронни устройства в самолетен режим във всички фази на полета

Нови насоки на ЕААБ позволяват за пръв път използване на преносими електронни устройства в самолетен режим във всички фази на полета

Европейската агенция за авиационна безопасност (ЕААБ) актуализира своите насоки относно използването на преносими електронни устройства на борда на самолети, включително смартфони, таблети и електронни четци.

ЕААБ потвърди, че тези устройства могат да останат включени в самолетен режим (т.е. без да предават) по време на пътуването (включително рулиране, излитане и кацане) без риск за безопасността. Очаква новите насоки да бъдат публикувани в началото на 2014 г.

„Днес правим първата стъпка към безопасно разширяване на използването на електронни устройства в самолетите при рулиране, излитане и кацане. Следващата стъпка е да потърсим начин за осъществяване на връзка към мрежа по време на полет“, заяви комисарят по въпросите на транспорта Сийм Калас.

Актуализираните насоки за безопасност се отнасят до преносимите електронни устройства, използвани в режим, в който не е възможно предаване, по-известен като „самолетен режим“. Тези насоки позволяват за пръв път използване на преносими електронни устройства в самолетен режим във всички фази на полета.

Преди всички преносими електронни устройства трябваше да бъдат напълно изключени по време на рулиране, излитане и кацане.

По принцип, в момента авиокомпаниите не разрешават телефонна или безжична връзка от момента на затварянето на вратите на самолета до пристигането му и отварянето на вратите. Свързването към мрежа е възможно само в специално оборудвани самолети, които могат да осъществят такава връзка (това може да се позволи на крейсерска височина). В тези случаи пътникът не се свързва с наземно базирана мрежа, а с бордова система, разполагаща със сертификат за безопасност.

Засега има само няколко самолета с подобно оборудване, но се очаква броят им да нарасне през следващите години. За самолетите, които са оборудвани за предоставяне на тази услуга, Комисията наскоро взе решения в областта на телекомуникациите, за да се позволи използването на 3G и 4G с цел предоставяне на по-добри връзки за предавателни устройства.

Сега от авиокомпаниите зависи да актуализират оперативните си правила. Очаква се много от тях да го направят през следващите седмици. Във всеки случай пътниците винаги трябва да изпълняват инструкциите за безопасност на екипажа – това означава, че пасажерите ще могат да използват електронните си устройства по време на полет, само ако екипажът им позволи, подчертава Комисията.

Коментари по темата: „По-свободно ползване на електроника в самолетите”

добавете коментар...

  1. кирил

    “Преди всички преносими електронни устройства трябваше да бъдат напълно изключени по време на рулиране, излитане и кацане.”
    Грешка… СЕГА и ТРЯБВА

    “Засега има само няколко самолета с подобно оборудване, но се очаква броят им да нарасне през следващите години. ”
    Това е вярно, но в обратен смисъл: в сащ има няколко самолета които НЕ разполагат с подобно оборудване…

Коментар