Сингапурска компания ще произвежда AMD чипове

Сингапурска компания ще произвежда AMD чипове
 
Споразумението обхваща цялата гама процесори
 
13/07/2006
Сингапурската компания Chartered Semiconductor започва производство на микропроцесори с марката AMD. Първоначално това ще бъдат чипове по 90-нанометрова технология – аналогични на тези, които произвежда заводът на AMD в Дрезден, Германия.
 
По-късно тази година AMD ще пусне 65-нанометров процес за чипове в своите фабрики. Сингапурският партньор ще въведе същата технология за процесорите Athlon в средата на 2007 година, съобщава news.com
 
Chartered ще бъде в състояние да произвежда цялата гама процесори на AMD – от Opteron до чипа за ноутбуци Turion. Целта на AMD с тази сделка е да конкурира по-успешно Intel, като завземе 30% дял от пазара през 2008 година. В момента компанията държи около 21% от процесорния пазар.
 
AMD е дал лиценз за своята производствена технология на Chartered. Съгласно споразумението, сингапурската компания ще може да използва предоставеното ноу-хау и за производство на чипове за други клиенти. Основното ограничение е Chartered да на прави чипове, базирани на архитектурата x86, за трети компании (x86 е в основата на конкуриращите се процесорите на Intel и AMD).
 
Още по темата:

Коментар