AMD вдига нивото на мобилната графика

Нова фамилия от отделни графични процесори за преносими компютри представи AMD по време на изложението за потребителска електроника CES в Лас Вегас. Серията ATI Mobility Radeon HD 3000 включва първите DirectX 10.1 графични процесори за лаптопи, съобщиха от компанията.
Новите продукти ще направят реални геймингът и видеото с висока резолюция на преносими компютри. Първоначално на пазара ще се предлагат сериите 3400 и 3600.
ATI Mobility Radeon HD 3000 са оптимизирани за предстоящата мобилна платформа на AMD с кодово име „Puma” и поддържат DirectX 10.1 и PCI Express 2.0. Нови техники за осветяване и рендеринг засилват реализма и качеството на 3D игрите. AMD първа предлага и интегрирана DisplayPort свързаност.
Интерфейсът PCI Express 2.0 обезпечава по-висока пропускателна способност и по-голяма цялостна производителност на системата, в сравнение с PCI Express 1.1, което е добре дошло за геймърите, търсещи висока детайлност.
Потребителите на преносими компютри могат да пускат най-новите Blu-ray и HD-DVD филми с HD 1080p резолюция (необходим им е HD екран), като ползват технологията ATI Avivo HD, която освобождава капацитета на процесора за други задачи.
Графичният процесор АTI Mobility Radeon HD 3600 вече се използва в ASUS M50 и серията преносими компютри F8. Решението осигурява на преносимите компютри висока производителност за HD плейбек на филми плюс гейминг с висока резолюция, както и много по-ефективно оползотворяване на батерията.
В мобилната платформа „Puma” графичните продукти ATI Mobility Radeon HD 3000 ще бъдат съчетани с процесорите за лаптопи AMD Turion Ultra и все още неизлезлите чипсети AMD RS780. AMD планира да представи официално „Puma” на пазара през втората половина на 2008.
Сериите 3400 и 3600 в момента се предлагат на пазара в преносимите компютри на Asus. През първата половина на годината се очакват подобни решения и от други производителите на лаптопи.

Коментар