Дневник оптимизира сайта си за iPhone

Интернет изданието на вестник Дневник е в процес на оптимизация за iPhone, твърди сайтът iphone-bulgaria.com. Информацията беше потвърдена от Икономедия, издателят на Дневник.
При опит да се отвори dnevnik.bg в браузъра на мобилното устройство се появява оптимизирана страница, в която не всички линкове работят, но основната информация се обновява също като в пълната версия.
Първият българоезичен новинарски сайт, оптимизиран за iPhone, е този на британското издание Кафене, което се списва от бивши журналисти от българската редакция на BBC. Сайтът е онлайн от началото на декември 2007 и е достъпен на адрес ikafene.net

Идеята на оптимизираната за мобилното устройство на Apple версия на kafene.net е да зарежда еднократно съдържанието, отваряйки главната страница, след което могат да се прочетат всички актуални новини. Това прави първоначалното зареждане, особено през GPRS или EDGE по-бавно, но след това разлистването на страниците е бързо и не изисква активна интернет връзка.

Засега новините в оптимизирания сайт на Дневник се зареждат като заглавия, а достъпът до пълния текст не е възможен без интернет връзка. Все още няма възможност за коментари и оценка към статиите, както в пълната версия.

Според непотвърдени данни от българските мобилни оператори в България вече има няколко хиляди потребители с iPhone апарати, отключени, за да работят в българските мрежи.

Коментар