Броят на заразените компютри ще се увеличи рязко

Онлайн игрите, социалните мрежи и важните световни събития, като президентските избори в САЩ и Олимпийските игри в Пекин, ще са сред най-атакуваните цели от хакерите през 2008 година, прогнориза нов доклад, озаглавен Internet Security Outlook Report, на компанията Computer Associates (CA).
Проучването, основано на данни от Global Security Advisor, твърди, че ботовете ще доминират тази година, като броят на заразените компютри ще се увеличи рязко през 2008. В опит да направят ботнетите по-трудни за засичане, кибер престъпниците променят своята тактика и децентрализират мрежите си чрез peer-to-peer архитектури.
Хакерите ще използват все повече мигновените съобщения като основно средство за разпростиране на своите бот мрежи. Злонамереният код ще достигне нови нива на съвършенство, като ще използва повече техники за объркване, за да не бъде откриван, включително стеганография и криптиране.
Още от миналата година геймърите вече са под обстрел от страна на хакерите. Кражбата на данните за техните акаунти ще продължи да бъде основна цел за онлайн престъпниците. Историята показва, че геймърите обръщат повече внимание на оптимизацията на своето PC, отколкото на подобряването на неговата защита.
Социалните мрежови сайтове ще станат изключително популярни и съответно по-уязвими. Големият брой на потенциални жертви и сравнително малкото внимание, което се обръща на компютърната сигурност, правят тези сайтове много атрактивни за кибер престъпниците.
През тази година ще има и събития от световно значение, които ще предоставят възможности за мащабни разрушителни атаки, корупция и кражба на информация. От този тип са Олимпийските игри в Пекин и президентските избори в САЩ.
Сайтовете и услугите Уеб 2.0 ще станат също атрактивни цели за кибер атаки. Една е от основните причини за това е, че макар и да е лесно да се имплементират, изключително трудно е тези услуги да се обезопасят. Много сайтове, използващи Уеб 2.0, са лесни цели, които рядко дават признаци, че са компрометирани.
Друга основна цел на хакерите през тази година ще бъде Windows Vista. Със закупуването на нови компютри от страна на потребителите и бизнесите пазарният дял на Vista ще нараства. И макар да се твърди, че тя е най-сигурната операционна система на Microsoft, през 2007 в нея бяха открити 20 уязвимости, според данни на National Institut of Standards and Technology. Колкото повече хора я използват, толкова по-атрактивна ще става Vista за хакерите.
Мобилните устройства все още ще са безопасни. Въпреки слуховете за мобилен злонамерен код, хендсетите засега не са сериозно застрашени. Те няма да представляват реално постижима цел за кибер престъпниците през 2008 година, смятат от CA. Единствената мобилна уязвимост, докладвана през 2007, която си струва да се отбележи, се отнасяше до iPhone на Apple.

Коментар