ЕК замисля промени за държавните е-медии

Европейската комисия публикува документ за обществено допитване относно бъдещата рамка за държавно финансиране на обществените електронни медии. Мнения от заинтересованите страни ще се приемат до 10 март, съобщиха от представителството на ЕК у нас.
Основните теми за обсъждане са обществените услуги в новата медийна среда и контролът на свръхкомпенсирането. След като прегледа мненията, по-късно тази година Комисията ще излезе с предложение за преразглеждане на “Комуникацията за радио- и телевизионна дейност”. Ревизираният документ може да бъде одобрен през първата половина на 2009 г.
През 2001 г. ЕК прие документ, наречен “Комуникация за  радио-телевизионна дейност”, който определя финансирането на обществените радио- и телевизионни разпространители. Оттогава Комисията взе около 20 решения, в които допълнително разяснява прилагането на правилата за държавни помощи в радио- и телевизионния сектор.
Комисията обаче търси възможности да подобри прозрачността и правната сигурност, включително по отношение на начина, по който държавните радио- и телевизионни разпространители изпълняват своята мисия в новата медийна среда, заяви комисарят за конкуренцията Нели Крус. Така през юни 2005 г. в своя План за действие за държавните помощи ЕК обяви преразглеждане на “Комуникацията за радио- и телевизионната дейност”, по повод на което стартира и настоящото проучване.

Коментар