Е-правителствата не давали чакания резултат

Концепцията за електронно правителство не дава очаквания резултат, алармираха анализатори от компанията Gartner. Досегашните методи за обслужване на гражданите ще бъдат заменени от Уеб 2 .0 технологиите, т.е. ще се изгражда “Правителство 2.0”, смятат експертите, цитирани от ZDNet.
Правителствените органи все по-често ще прибягват до услугите на социалните мрежи и подобни решения. Това ще им позволи по-активно да общуват с гражданите и правителствата на други страни, прогнозира документ на Governmnet Insights – поделение на IDC.
Под електронно правителство обикновено се разбира набор от онлайн услуги, които позволяват на гражданите да комуникират “задочно” с различните ведомства. Това включва не само достъп до конкретна информация, но и подаване на документи през интернет, както и онлайн гласуване.
Документът на Governmnet Insights предвижда, че притокът на инвестиции в областта на електронното правителство ще се ускорява през 2008 година. Правителствата освен това ще започнат да наемат служители, които да работят отдалечено, а не в държавните офиси.

Коментар