Никола Саркози предлага такса за използване на Интернет

 
Слагането на такси за използване на Интернет беше изключително дебатирана и критикувана тема от гражданите, икономистите и комуникационните експерти в САЩ. Въпреки това, американското правителство постоянно търси нови източници на приходи към държавната хазна, за да може да плаща увеличаващите се разходи от войната в Ирак и от социалните програми.
Дълъг и оспорван дебат в US Конгреса, в който се разгорещиха много вътрешни спорове и от двете страни (републиканци и демократи), бе решено засега да се забрани налагането на подобна такса.

След скандалите в САЩ сега такива се задават и във Франция, където президентът Никола Саркози, предложи налагане на такса за използване на Интернет с цел финансиране на държавните френски телевизии, съобщи dailytech.com. Този сценарий е доста интересен, тъй като чрез него правителството ще даде допълнителни приходи на телевизията от използването на Интернет, което променя малко настоящата ситуация Мрежата постоянно да взима все по-голям дял от пая на телевизията.

Саркози съобщи своето предложение на прес конференция от Елисейския дворец в Париж. Френският президент обяви много

спорна програма за стимулиране на държавната телевизия.

Първата стъпка, според Никола Саркози, е разглеждането на цялостното потискане на рекламата в публичните канали, което може да стане чрез закони, които да ги направят по-атрактивни за зрителите. За да се компенсира тази загуба на приходи, президентът предлага налагането на минимални такси върху продажбата на нови комуникационни методи, включително Интернет достъп и мобилна телефония.

Експерти обаче казват, че спечелването на подкрепата от страна на френската законодателна власт и на френските граждани за подобна инициатива ще бъде изключително трудно. Като цяло,

таксуването на Интернет се смята за лоша идея,

която може да доведе до спиране на потреблението и развитието на Мрежата. Без обаче да се знаят подробности за френското предложение, не може да се определи с точност дали една подобна такса би представлявала сериозен проблем, или не.

През последните години Интернет потреблението във Франция расте със средно 14% годишно, а броят на високоскоростните връзки се увеличава с 22% годишно. Една такса може да доведе до отказването от Интернет на някои потребители, което ще се отрази негативно на много комуникационни компании.

Естествено, има и потребители, които просто се нуждаят от Мрежата, така че няма да имат избор, освен да плащат една евентуална такса. Най-вероятната група, която би се отказала от използване на Интернет при налагане и нарастване на подобна такса, е тази на новите потребители, които биха решили, че и занапред могат да живеят без Мрежата. Според експерти, предложението на Саркози се състои в налагане на

плосък данък за всеки потребител

на Интернет доставчиците. В момента в страната съществуват 16.1 милиона акаунта, така че една месечна плоска такса от 1 евро може да доведе до приходи от програмата в размер на $290 милиона, което е около 25% от рекламните приходи на държавната телевизия, възлизащи на $1.2 милиарда.

Някои анализатори смятат, че таксата може и да е по-висока, тъй като по начало Интернет услугите във Франция се смятат за едни от най-евтините в Европа. Средната месечна сметка за Интернет е едва $37, което е я прави с около 37% по-ниска в сравнение със сметките в съседните на Франция държави.

Критици посочват, че планът ще доведе до съкращения на персонал в някои отдели на държавната телевизия. Нейни представители също се изразиха остро срещу предложението на президента. Те казват, че този план ще пренасочи милиарди приходи от реклама към частните телевизии, включително и към пазарния лидер в страната TF1, която е собственост на Мартин Буигес, много близък приятел на Никола Саркози.

Коментар